19 Eylül 2013 Perşembe

Glam Rock Ölmedi, Yüreğimde Yaşıyor

Müzik konusunda aşmış, gitarı konuşturan, vokalleriyle büyüleyen, tarzlarıyla farklılık yaratan ve karizmanın tanımı olmuş adamlar. İşte Glam Rock'ı tanımlayan şeyler bunlar.

70'lerin başlarında rock müzik dünya çapında bir değişime girmişti. Yeni tarz denemeleri, müziğin içine hayata dair diğer ögelerin de katılması; rock müzik denen türü farklı bir yere doğru yönlendiriyordu. O dönemlerde, cinsiyetçiliği geri planda tutup unisex motiflerle müzik icra eden sanatçıların ortaya çıkışı, müzik dünyasında da yeni bir çağın başlangıcının habercisiydi.


İhtişamlı, parlak, pullu ve dar kostümler, abartılı ve kabarık saçlar, göz alıcı ve kadınsı makyajlar erkek sanatçılarda görülmeye başladıkça glam rock denen tür hem bir isim olarak, hem de felsefe olarak ortaya çıktı. Erkeklerin kadınsı, kadınların da erkeksi vokallerle şarkı söylemesi, androjen ve anti-cinsiyetçi bir duruşa ön ayak oldu. Bu dönemden sonra glam rock temsilcileri her zaman cinsiyetçiliğe karşı bir tavır sergilediler.



David Bowie, Garry Glitter, Lou Reed gibi sanatçılar bu dönemde ün kazanmış ve glam rock temsilcileri olarak anılmışlardır. Günümüzde glam rock türü aktif olarak devam etmese de,miras bıraktığı felsefe hala sanatçılar üzerinde etkisini sürdürmektedir. Marilyn Manson, Placebo, Mötley Crüe gibi sanatçı ve gruplar glam rock felsefesini benimseyip ve müzikte cinsiyetçiliğe karşı bir duruş sergilemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder